tiistai 17. toukokuuta 2016

Raparperi-kinuskileivoksia


Kesän ensimmäiset raparperit on poimittu ja syöty. Tällä kertaa raparperista tuli hilloa, jota päätyi näiden pikkuisten tartaletti tyylisten leivosten täytteeksi. Päällä näissä on ihanaa kinuskia pienellä ripauksella tryffelisuolaa. Täyteläisen makean kinuskin ja kirpsakan raparperin yhdistelmä toimi täydellisesti.

Raparperi-kinuskileivokset (noin 20 kpl)

Pohjat:
100g voita
2,5 rkl tomusokeria
2 rkl glukoosisiirappia
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja

Raparperihillo:
Noin 500g raparperia
2,5dl hillosokeria
Tilkka sitruunamehua

Kinuski:
2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria
20g voita
 
Päälle:
Tryffelisuolaa tai sormisuolaa
Ohut suikale raparperia

Aloita pohjien valmistuksesta. Laita kulhoon kaikki ainekset ja nypi tasaiseksi palloksi. Kääri taikina kelmuun ja anna seistä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Painele taikina ohuelti tartalettivuokien pohjalle ja reunoille. Omien vuokieni pohjan läpimitta on 4 cm, mutta voit hyvin käyttää eri kokoisia vuokia. Paista pohjia 200 asteessa noin 6 - 10  minuuttia, kunnes pohjat ovat kauniin ruskeita.
Irroita pohjat varovasti vuoista. 

Raparperihillon voit tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen. Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Laita kattilaan hillosokeri, raparperit ja sitruunamehua tai tilkka vettä, keitä noin 15 minuuttia.

Valmista kinuski laittamalla kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Keitä noin 15 minuuttia, lisää loppuvaiheessa voi. Testaa kinuskin kypsyys tiputtamalla pieni tippa kinuskia kylmään veteen, jos pisara ei hajoa, on kinuski kypsää. 


Kokoa leivokset laittamalla jäähtyneille pohjille raparperihilloa. Jäähdytä kinuskikastiketta hetki, valuta leivoksille niin, että hillo peittyy. Anna kinuskikastikkeen hyytyä jääkaapissa. Halutessasi ripottele kinuskin päälle hieman suolaa ja koristele raparperin suikaleilla. 

Jos raparperihilloa ja kinuskia jää yli, niin voit hyvin käyttää sen esimerkiksi vaniljajäätelön kaverina. 

1 kommentti: