sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Mustikka raakakakku

Lupasin jo keväällä tehdessäni raakasuklaasta pääsiäismunia testata raakakakkujen leivontaa. Nyt siihen tarjoutui hyvä tilaisuus, sillä pääsin tekemään niitä paikalliseen hyvinvointitapahtumaan.

Tekemäni kakku on suussa sulavaa, eikä sitä heti arvaisi raakakakuksi. Kakku sopii myös esimerkiksi gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Vegaanisen kakusta saa vaihtamalla hunajan esimerkiksi agavesiirappiin.
Tästä ohjeesta en valitettavasti voi ottaa kunniaa itselleni, vaan alkuperäinen ohje löytyi My new Roots blogista vadelmaversiona ja erilaisia suomennoksia on leivonta- ja hyvinvointiblogeissa lukuisia.
Raakakakut ovat minulle melko uusi tuttavuus. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun niitä leivoin; jonkun kerran olen niitä aikaisemmin toki erilaisissa paikoissa maistellut. Valmistaminen alkoikin raakakakun määritteisiin perehtymällä.
 
Etsiessäni ohjeita törmäsin usein siihen, että kakut olivat tehty pieniin vuokiin. Itse tarvitsin isomman kakun, joten mittasuhteet alkuperäiseen ohjeeseen eivät ole samat. 
Halusin myös kakun, johon aineet löytyvät suhteellisen helposti. Olen aikaisemmin vieraillut Nummelan Yrttipirtti luontaistuotekaupasta, mutta kaikki kakkuun tulevat aineet löytyvät varmasti lähes jokaisen ruokakaupan hyllyistä.



Pohja:

3 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl manteleita
0,5 dl saksanpähkinöitä
16 kpl pehmeää taatelia
Ripaus himalajan kristallisuolaa

Täyte:

7 dl cashewpähkinöitä (liotettuna)
2 luomu sitruunanmehu
2 tl vaniljajauhetta
1 dl hunajaa
1,5 dl sulaa kookosöljyä

6 dl mustikoita

Vuoraa 26 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Halutessasi käytä reunakalvoa. Murskaa tehosekoittimessa pähkinät rouheeksi. Kaada toiseen astiaan ja lisää suola. Murskaa tehosekoittimessa myös taatelit. Yhdistä pähkinät ja taatelit keskenään ja painele tiiviisti vuoan pohjalle. Laita täytteen valmistumisen ajaksi kylmään.

Liota täytteeseen cashewpähkinöitä vedessä yön yli, valuta ennen käyttöä. Laita pähkinät blenderiin ja tee niistä mahdollisimman sileää "tahnaa". Lisää joukkoon muut aineet mustikoita lukuun ottamatta. Hunajaa voi lisätä tai vähentää maun mukaan. Kaada hieman alle puolet täytteestä pohjan päälle ja laita kakku jähmettymään pakastimeen.

Sekoita jäljelle jääneeseen täytteeseen mustikat ja blendaa tasaiseksi. Ota jähmettynyt kakku pakastimesta. Kaada mustikkatäyte toisen täytteen päälle. Laita kakku takaisin pakastimeen ja anna olla siellä vähintään kaksi - kolme tuntia tai seuraavaan päivään.



Kakku on parhaimmillaan kylmänä, mutta ei kuitenkaan jäisenä.
Tämän kakun olen koristellut tuoreilla mustikoilla, oman puutarhan mintulla ja kookoslastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti