torstai 20. lokakuuta 2016

Raikas vadelma-sitruunajuustokakku

Tämä ohje on ollut tekeillä pitkään. Olen useasti luvannut sen jo julkaista, mutta kiireessä tämä on aina jäänyt. Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja vihdoin kakkua tehdessäni sain paperille kaikki tarvittavat aineet ja työvaiheet.



Vadelma-sitruunajuustokakku:

Pohja:
225 g digestivekeksejä
75 g margariinia

Vadelmatäyte:
3 dl löysää vadelmahilloa tai tahnaa
3 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
0,5-1 dl sokeria
4 dl liivatelehteä
tilkka vettä

Sitruunatäyte:
2,5 dl sitruunatahnaa
2 dl kuohukermaa
200 g sitruunarahkaa
2 rkl sokeria
4 liivatelehteä
tilkka sitruunamehua
(keltaista pastaväriä)

Kiille:
3dl sokeroitua sitruunamehua
3 liivatelehtiä
(keltaista pastaväriä)

Vuoraa halkaisijaltaan 25 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Peitä reunat halutessasi reunakalvolla. Murskaa pohjan keksit ja sulata margariini. Yhdistä keksimurska ja margariini. Painele tiiviisti vuoan pohjalle.

Vadelmatäytteeseen vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen mascarpone. Sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon vadelmahillo tai tahna, sekoita. Maista sokeri ja lisää tarvittaessa. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin viisi minuuttia. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja lisää kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana täytteeseen, samalla varovasti sekoittaen. Nostele täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä pari tuntia.

Tee sitruunatäyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää siihen sitruunatahna sekä rahka. Maista taas sokeri ja lisää tarpeen mukaan. Halutessasi kakkuun vahvan keltaisen värin lisää keltaista pastaväriä. Liota liivatteet ja kuumenna sitruunamehu, johon lisäät liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon. Nostele varovasti vadelmakerroksen päälle. Laita kylmään hyytymään pariksi tunniksi.

Tee halutessasi kakkuun kiille. Laita liivatteet likoamaan. Ota kattilaan 0,5 dl kiilteen mehusta ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää siihen liivatteet ja kaada muun mehun joukkoon. Värjää halutessasi kiillettä tummemmaksi. Kaada varovasti sitruunatäytteen päälle. Ennen tarjoilua annan kakun hyytyä jälleen kylmässä pari tuntia tai seuraavaan päivään.



Tämä kakku on koristeltu vadelmilla, vademamurskalla, mintulla, orvokeilla ja värjätyllä valkosuklaalla.
Kakusta tulee melko korkea juustokakuksi. Itse käytin 8 cm korkeaa reunakalvoa, jonka sisään kakku mahtui hyvin.

2 kommenttia: