perjantai 16. joulukuuta 2016

Piparkakuilla ja timjamilla maustettu puolukka-vaniljakakku

Joululeivonta on itseltäni jäänyt vähiin, sillä olen ollut hyvin työllistetty tekemään muille kakkuja. Tietysti tämä on vain positiivinen asia uudelle yrittäjälle. Tämän kakun kuitenkin ehdin tekemään ja testailemaan makuja ja nyt sitä on tilattukin.
                                                                     

Tässä teille ihanan jouluisen kakun ohje:

Pohja:

3 kananmunaa
sokeria
2/3 vehnäjauhoja
1/3 perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Puolukka-timjamihillo:

200 g puolukoita
2 dl hillosokeria
3-5 timjaminoksaa

Vanilja-mascarponemousse:

0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 keltuaista
vaniljatanko
3 dl maitoa
250 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
4 liivatetta

+
Piparkakun muruja

Aloita kakun valmistus hillosta, jonka voit tehdä jo muutaman päivän etukäteen. Laita kattilaan puolukat, hillosokeri ja timjaminoksat. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja anna maustua jääkaapissa. Muista poistaa timjaminoksat ennen käyttöä.

Tee kakun pohja laittamalla kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen 2/3 vehnäjauhoja ja 1/3 perunajauhoja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, siivilöi joukoon jauhot. Voitele halkaisijaltaan 20cm kakkuvuoka. Paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia. Kokeilu tikulla kakun kypsyys.
Kumoa pohja ja anna mieluiten tekeytyä jääkaapissa kelmun sisällä seuraavaan päivään.

Vaniljamascarponemoussen valmistukseen mittaa sokeri ja perunajauhot kattilaan. Sekoita keskenään. Lisää maito, keltuaiset ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Ota liedeltä ja lisää joukkoon mascarpone. Poista vaniljatanko ja jäähdytä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se vanilja-mascarpone kiisseliin. Kuumenna tilkka vettä, johon lisäät liivatteet. Kaada ohuenanauhana muun täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Kokoa kakku leikkaamalla pohja kolmeen osaan. Laita alinpohja tarjoilulautaselle. Käytä apuna irtopohjavuokaa, jonka sisään voit kakun koota (käytä reunakalvoa halutessasi). Kostuta pohja esimerkiksi puolukka mehulla. Laita pohjalle ohut kerros puolukka-timjamihilloa ja sen päälle puolet vanilja-mascarponemoussesta. Murusta täytteen päälle pipareita, itse tykkään hieman isommista paloista.
Laita toinen kerros päälle ja tee samoin. Anna kakun hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.


Päällystä kakku kermavaahdolla. Koristele puolukoilla, timjamilla ja piparkakuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti